Pagina's

maandag 16 mei 2011

Aardbeienmascarponetaart


Deze frisse zomerse taart is een van mijn favorieten. Dat komt doordat er geen slagroom in zit wat ik veel te machtig vind. En hij ziet er natuurlijk ook geweldig uit!
Met dit recept doe ik mee aan Het Foodblog Event. Deze maand staat het thema zuivel centraal dankzij Marsepein.

Ingrediënten
¾ pak bastogne duo koekjes (met almond smaak)
50 g roomboter, gesmolten
375 gram aardbeien
200 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
7½ blaadjes witte gelatine
½ citroen
250 g mascarpone
250 g Griekse yoghurt
springvorm (doorsnede 20 cm)

Bereiden
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verkruimel de bastognekoekjes en meng de gesmolten boter erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan. Laat in koelkast minstens 30 min. opstijven.
Intussen in steelpan de aardbeien met 50 g basterdsuiker, de vanillesuiker en scheutje water/crème de casis verwarmen. Op laag vuur 10 min. zachtjes laten koken. Door zeef wrijven om de pitjes eruit te halen en puree laten afkoelen.
6 blaadjes gelatine 5 min. in koud water weken. Citroen schoonboenen, helft van de schil fijnraspen en halve vrucht uitpersen. In pannetje het citroensap verwarmen (niet laten koken), van vuur afhalen en uitgeknepen gelatine op laten lossen. Iets laten afkoelen.
In kom mascarpone en yoghurt met rest van suiker tot gladde massa kloppen. Gelatine en citroenrasp goed erdoor roeren. Helft van de fruitpuree bij mascarponemengsel schenken en met spatel enkele slagen omscheppen. Mengsel voorzichtig over taartbodem schenken en taart in de koelkast zetten. Na half uur 1.5 blaadjes gelatine in koud water weken. Beetje vruchtenpuree verwarmen en hierin de gelatine oplossen. Dit door de rest van de vruchtenpuree mengen. Alles op de taart gieten en minstens 3 uur laten opstijven.
Snijd de rand van de taart los met scherp warm mes en verwijder daarna de springvorm. Decoreer de taart bijvoorbeeld met rood fruit en beetje poedersuiker.

In plaats van aardbeien kan je ook ander fruit gebruiken zoals frambozen of zwarte bessen. Dit kan prima diepvriesfruit zijn, dat is goedkoper en maakt voor de puree niets uit. Let wel op dat het niet al gezoet fruit is. Als dat wel zo is hoef je er minder suiker doorheen te doen.

De taart kan je makkelijk een dag van te voren maken, hij blijft heerlijk. Als je 'm nog verder van te voren maakt kan het zijn dat de koekbodem zacht wordt. Je zou deze, voordat je de mascarponevulling erop giet, nog even extra kunnen kwasten met wat gesmolten boter. Dat zorgt ervoor dat het vocht minder snel in de koekjes trekt.

11 opmerkingen:

  1. Wouw, wat ziet je taart er prachtig uit!
    Deze ga ik ook eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Caroline, laat je weten hoe de taart is geworden als je 'm hebt gemaakt? Ben benieuwd! Groetjes Philippine.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Philippine! Super leuke blog! Kwam m tegen via de foodblogevent zuivel ronde. Ga je blog zeker in de gaten houden.... wat vindt jij het leukst om te koken??
    en deze taart ga ik ook maken...mmmmmm
    x
    stephanie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er jammie uit. Echt iets voor de lente-zomer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb de taart dit weekend gemaakt en mijn man vond dit de heerlijkste taart die hij in jaren heeft gegeten. De taart was dan ook binnen in een mum van tijd op. Buiten het feit dat het de taart erg lekker, luchtig en fris is, is het ook erg mooi om te zien met de laagjes.
    Ga zeker je blog in de gaten houden en in de toekomst meer recepten van je uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Jessica,

    Wat onwijs leuk om te horen dat de taart een succes was! Misschien had je het berichtje Zomerse bruidstaart ook gelezen, daar heb ik de taart gemaakt met verschillende soorten vruchten. Dus mocht je 'm nog eens maken, dan is dat misschien een leuke variatie.
    Heel veel kookplezier!

    Groetjes,Philippine

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb hem nu in dubbele hoeveelheid gemaakt omdat ik niet precies wist hoeveel ik nodig had voor mijn grote vorm.
    En ik moet zeggen...hij is verrukkelijk!!!
    Ik heb nu alleen wel yoghurt/mascarpone/aarbei mengsel over. Kan ik dit in de vriezer bewaren voor een volgende keer?
    De aardbeien kwamen ook uit de vriezer.

    groetjes Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik vond het een lekkere taart
    ik heb hem voor de tweede keer gegeten!
    vooral die laagjes met bastonge vond mijn vrouw lekker
    als tip: je kan op de bovenkant ook nog wat blaadjes munt doen en wat aardbeien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen dat de taart in de smaak valt. Inderdaad is wat munt lekker en oogt het mooi, goede tip!

      Verwijderen
  9. Hoi! Ik maakte deze taart gisteren. Jammer genoeg was de bodem daardoor wat zompig geworden. Gelukkig deed dat de smaak geen kwaad, iedereen smulde ervan. Ik ga 'm zeker vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Carolien, als je de bodem nog een beetje aflakt met wat extra gesmolten boter blijft ie wat langer fris. Echt krokant als het koekje in eerste instantie wordt ie niet. Veel plezier met de volgende taart maken!

      Verwijderen